Ett Exempel på "NoFi" [Tillbaka]


Okej, då skall vi ha stereo då.
Hur mycket vill vi slänga ut? -Inget...
Vad gör vi då? -Tja, vi får väl improvisera en smula.
Sanningen är att det blev drygt en tusenlappen lik förbannat... (#"%&#!%)


Källan

Vi börjar - i sann Linnanda - med källan.

Vi tager en gammal Thorens TD150( ett rackarns bra verk) som vi införskaffat för en hundring (säg inte att det inte går för jag har gjort det två gånger det senaste året).
Den smörjer vi upp lagringar på , byter rem på och justerar fjädringen på; letar reda på någon pickup som passar (lutade åt en Ortofon VMS20 men blev en ShureM95, tack stefan för den sponsringen): Och inser bums att vi nog får byta arm :-)

Orginalarmen är av medioker kvalité om man skall vara snäll, men det finns ju så mycket bra armar... Fast inte för en hundring är klart, och eftersom NoFi inte gärna kan vara dyrt så gör vi oss en arm istället :-)
(Om det är något man inte skall göra själv är det en arm, Capish!)
Eftersom vi inte vill krångla till det så bygger vi en sk "UniPivot" -arm, där lagringen egentligen bara är i en punkt (spets). Eftersom en sådan har fri rörlighet i tre riktningar - och vi bara vill ha två (upp/ner och vridning i sidled) - så får man försöka begränsa den tredje så gott det går. Exempelvis genom lågt placerade balansvikter och lite oljedämpning (ett rör innanför det rör som vikterna sitter på sitter emellan två rör som sitter i basen, och däri är det olja). Förvisso är lågt placerade vikter inte så bra teoretiskt sett, men det blir så pilligt att bygga annars :-)
Hur som haver: Allt är gjort av kopparplåt som rullats och lötts ihop (#¤™%¤#). Armen är av aluminium (antagligen hemmahörande i något badrum) som krökts till lite över ett städ och monterat på en rörstump som lötts i "lagringen". Själva lagringen är en CPK som spetsats till med hjälp av en borrmaskin och en fil :-) och denna lagras i en mässingsskruv med centrerat hål (gjort med borr och körnare), och skruven funkar fint att justera VTA med.
Motvikterna är lite mässingsklumpar som hittats, och som man får göra lämpliga infästningar till som löds i lagringen.
Och skiten funkade :-) och det inte illa alls...
[Tillbaka]

-"Skall sanningen fram: Och det ska den..." (citat ur någon Ulf Stureson -låt) så finns det en CD-spelare också: En ganska "hottad" Philips CD104 :-) Det är en 14-bit/4ggr som någon satt en dyngsketatung botten på, i 1cm stålplåt plus spikar, och bytt ut kablarna till sportiga tjocka gula saker med låsbara kontakter.
Passar perfekt till det andra, och där rök det en hundring till :-)
[Tillbaka]

 

Signalen

Happ, nu har vi ljudkällor. Dessa brukar man ansluta i förstärkare. Gjort och sagt.

Först skall vi ta hand om signalen från gramofonen, och där hade vi en MM-pickup. Då bygger vi ett sk. RIAA-steg då: I RCAs rörhandbok nummer 16 finns det en schema som är enkelt och lär funka hyfsat (och det gjorde det).
Hmm...
250V strömförsörjning (ur en radioapparat), 2st ECC83, lite socklar, kontakter, kondingar och motstånd (ur "skrotlådan"):
-Klart!
(Nä... så lätt var det ju inte är klart, men krångligt är det inte om man bara får till en brumfri strömförsörjning. Fast tänk på att utg.imp. är runt 50kOhm!)

Sen skall ju anslutning för CD-spelaren dit, lite volymkontroll, och kontakter för mer källor om man vill DJ:a :-)
Ingångsväljaren är en 2x16 omkopplare (ur "skrotlådan") som gjordes om så att 5 lägen används. Volymkontrollen är en till 2x16 omkopplare där lite motstånd satts i serie (ung. 2 á 3db (spänning) per steg). Sen sattes det dit två rör - ECC82 - där ett ger några gångers spänningsförstärkning och ett ger en låg och fin utg.imp. (ung.5kohm)

Där torde ytterligare två hundringar spenderats... [Tillbaka]

Sedan skall man ju ha ett slutsteg också.
-Jaha, vad vill vi ha? -Effekttrioder! Direktupphettade!
För en hundring? -Jajjamen :-)
Då tager man och införskaffar några gamla 1619 (ung. 6L6 fast med direktupphettad 2.5V glöd) och kopplar dom som trioder. Sen skall dom drivas, och E90CC visade sig ge en lagom förstärkning och fanns (i "skrotlådan"). Strömförsörjningen blir ju lite udda med 2.5V glöd så det lindades en egen nättrafo :-) (Phy tusan, 2500varv för hand med 0.2mm tråd! Bland annat!)
Sen skall det ju dit anpassningstransformatorer på utgången, och det blev 220Vct/42Vct (gissa vart dom fanns :-) ) vilket blir hyfsat - om än en smula hög omsättning - ihop med 800ohms högtalre. Yttermera så gör ju centertappen att P-P blev ett naturligt val (och man slipper - som lök på laxen - problem med transformatorkärnorna).
Allt monterades på en vanlig skolmatbricka med en gammal kryddhylla som "apparatsidor". (Att alla anslutningar är i brickan beror på att jag inte ville förstöra kryddhyllan :-) )

Där var det ytterligare 250:- ivägbrännt... [Tillbaka]

 

Ljudet

Sen skall vi ha högtalare!
Vad vill vi ha? -Bredbandselement! -Näää, tolvtummare! -Näää, luftigt ljud!
Okej... Fast det kommer kosta lite mer...

Vi tar två Philips AD1250AM (12", 800ohm, med "centrumtratt" för mer högfrekvens, tack Jonathan för tipset) och sätter dit dom i resterna av en gammal barnsäng hittad på en loppis. Mer behövs inte :-)
Fast det rök ju nästan en femhundring...
[Tillbaka]

Sen skall det ju vara sladdar... Men det är ju bara att ta lite 10baseT-kabel och låta inspirationen flöda :-)

 

 

Öh... Har vi inte glömt något? Hut låter det?

Tja, hyfsat tycker jag. Kom och lyssna vet jag :-)

mvh /Pär