Thorens 140 / 160 -series [Tillbaka]


Några tips hur man får ut lite mer ur sin skivspelare...

Följande punkter kommer att behandlas:

Pick-up:
Jaha... Då började vi i helt fel ända. Det är ingen ide att krångla med pickup:en innan resten är i ordning. Men eftersom vi är här så...
Tänk på att olika pickup:er spårar (låter bli att hoppa) olika bra. Generellt så spårar sk. MM pickup:er bättre, och MC pickup:er sämre (och som med alla generaliseringar är detta ofta helt fel). En skivspelare med en mer normal eller lätt arm - som Thorens TP-16, SME 3000-series, Rega 250/300 eller Linn Basik och Akito - brukar alltid låta bättre med en MM pickup, medan en riktigt bra och lite tyngre arm mycket väl kan "hantera" en MC. Men generellt, köp en bra MM-pickup! Speciellt med tanke på att dessa ofta går att byta nål på när den börjar slitas, medan en MC kräver att hela pickup:en renoveras (generalisering).
Så om vi har en vanlig så kan vi på goda grunder tro att det sitter en sk. TP-16 arm på denna. Är det ett stor och klumpig pickuphuvud på så är det nog en TP-16-I, är det lite mindre så är det TP-16-II, och är det en delad arm (ung. mitt på) så är det en TP16-III (eller TP-63). [Det här med TP-16 är egentligen fel då TP16 är själva lagringen, men det brukar bli begripligast såhär...] Alla dessa är "lågviktsarmar" (med lågt tröghetsmoment) och "lättare" ju nyare de är. Vi använder därför en bra MM pickup på vår Thorens!
Vad vi väljer för pickup beror lite på vad vi vill ha för ljud, men Ortofon ur 30-serien (OM-30, VMS-30, 530 el.dyl.) eller 40-serien är skivspelaren nog värd. En annan trevlig pickup är Shure V15 som väl är uppe i version 'V' nu. Det finns fler fabrikat än dessa, men vi skall nog tänka på att inte välja en med alltför låg sk. "compliance" (fjädringsmjukhet); gränsen går nog vid något lägre än Goldrings G-1000 serie (där 1022:an är lysande).

Jaha... Då skall vi montera pickup:en då... Och den som trodde att det bara var att skruva dit den får nog tänka om...
Vi hoppar över elementära saker som sladdarna och går över på effektiv längd. Effektiv längd är längden mellan tonarmslagringen och nålspetsen, och denna skall vara i relation till längden mellan tonarmslagringen och lagringen av skivtallriken. Enklaste sättet att få denna längd rätt är att använda en "mall" (finns bland länkarna eller i din butik) där nålen skall ställas i två positioner och pickup:en skall vara parallell med tangenten i dessa punkter. Givetvis finns det olika teorier för dessa två punkter, men det är viktigare att få det rätt efter någon teori än att välja teori. Detta är något man måste göra och det kan vara lite pilligt men är nödvändigt. [Var försiktig när du drar åt skruvarna, det frestar på lagringen vilket ex.v. Linn inte alls tål.] På vissa Thorensmattor finns det en liten markering på baksidan som kan användas för en motsvarande enpunktsjustering, och detta kan användas "till nöds".
Nästa sak att kolla är vinkeln mellan nålspetsen (dess centrum) och skivytans normal, denna skall vara idealt 20 grader. Då olika pickup:er är olika "höga" så måste ju givetvis tonarmslagringen justeras i höjdled. Någon grad hit och dit förändrar ljudet från "ljust" till "basrikt" utan att distoritionen ökar allt för mycket, men 20 grader är utgångspunkten och resten är en personlig finjustering. Oftast är det så käckt att pickup:erna (oftast, men givetvis inte alltid) är gjorda så att när tonarmen är parallell med skivytan så är denna vinkel 20 grader... Så detta är det vi utgår ifrån. Tyvärr så är ju skivor olika tjocka, så exakt 20 grader kan man inte ha jämt ;-) Hur som helst så sitter det två små insexskruv på "kragen" på plattan som tonarmen är fäst i. Kolla gärna effektiv längd efteråt eftersom denna kan ändras...
Sedan skall vi kolla så att nålen är vinkelrät mot skivan sedd framifrån, och för att justera detta får vi försöka vrida lite på pickupskalsinfästningen. Men ta det vackert så att vi inte skadar lagringarna till tonarmen, de är jättekänsliga...
Sedan skall ju kraften på pickup:en justeras, och här följer man tillverkarens uppgift för nåltryck och använder motvikten på tonarmen så att vi först ställer in "jämnvikt" (var noga med att ta bort / fälla undan ev. nålskydd etc.), nollställer skalan och sedan justerar till önskat värde. Givetvis är det bättre med våg, men man har ofta 0.25-0.5 gram att flaxa på så det bör gå ändå. Ha dock inte för litet eller för stort nåltryck då båda sliter skivor (för litet är värst) samt förstör pickup:en, bättre lite för mycket än lite för lite...
Efter detta kan vi ställa in "antiskatingen" så att vi får "ljudbilden" ungefär centrerad mitt emellan högtalarna ungefär mitt på skivan vid det varvtal vi oftast använder med vår "normala" musik. [Just det: varvtal, tonarmsposition och "musiknivå" påverkar...] Glömde jag att nämna att "antiskating" beror på effektiv längd och nåltryck? Det gör det så det går inte bara att justera in en sak åt gången ;-)

Skall man vara noga skall pickup:en anpassas resistivt och kapasitivt på ingången till förstärkaren, men för MM är detta så väl standardiserat (47k och 100pF) så det är närmast ett problem för MC användare.
Är det någon som undrar varför skivspelare ofta låter mycket sämre än de behöver...
[Tillbaka]

Tonarm:
Tonarmen skall röra sig lätt i alla riktningar utan att glappa någonstans. Svårare än så är det egentligen.
Tja... Den skall ju sitta på rätt avstånd från centrum av skivtallriken och vara anpassad till pickup:en när det gäller tröghetsmoment också. Givetvis skall den ha en tillräcklig dynamisk balans när det statiska balansen är justerad, men detta åstadkoms oftast m.h.a. styvhet, även om balansvikter kan ses på lite tyngre (s-form) eller mer vekt lagrade modeller (extremen är "uni-pivot").
Vår arm (TP-16) torde vara oss till fylles, men visst kan vi montera en annan arm på vår Thorens om vi så önskar: Det är bara att göra en ny infästning (vilken sitter med tre skruv i det avfjädrade chassit), om vi bara betänker att olika armar skall ha olika centrumavstånd. C-C för TP-16 (och även SME) är 215.6mm, Linn 211mm, Rega 220mm o.s.v. Kontrollera dock att hålet i chassit är tillräckligt stort för den arm du tänkt dig, då det inte är hur stort som helst... Thorensarmar passar bra eftersom de sitter där ;-) Linn går bra för det har jag själv monterat; Rega passar eftersom det fanns 166mk4 att köpa med RB300; och även Helios m.fl gjorde armar som "uppgradering" till Thorens 140/160 -serien. Det finns vissa färdiga arminfärstningar att köpa från Thorens (emellanåt) vilket kan vara ett bra val om man inte är så händig men prompt vill byta arm. Till SME så säljer de själva infärstningar för såväl 3000-serien som 300/IV/V-serien.
Den som har en 145/146 bör tänka på att "automatiken" går åt pipan (utom vid vissa "uppgraderingar") när man byter arm. Den fungerar nämligen så att en elektromagnet låser tonarmslyften i nedre läget i själva vredet. Föruom detta så skall det ju ochså sitta en givare på armen...
Det viktigaste med tonarmen är dock att den går lätt i hela sin rörelse (inga små hack eller "kärvningar" alls) samt att den inte glappar; samt att den är justerbar. Bättre armar har bara lättare rörelse, mindre glapp och större justerbarhet... Samt lite bättre resonansdämpning... Men vår TP-16 räcker långt...
Inuti armen löper också signalkablar, och dessa är oftast inte världens bästa då man inte var så noga med "sladdar" en tjugo år tillbaka i tiden. Dessa går dock att byta ut, men det är ett "pillejobb". Det viktigaste är dock att alla signalledningar ser ut att vara i bra skick och att kontakterna är så få som möjligt (vi snackar millivolt här, eller tiondelar därav för MC).
[Tillbaka]

Skivtallrik:
Skivtallriken skall vara en vibrationsfri referens för skivan - utan att dämpa bort alltför mycket energi i det som är musik - samt en stabil hastighetsreferens. På Thorens är detta en gedigen gjuten historia i två delar (den inre kan vara "plast" på vissa modeller). Den inre är lagrad i chassit, och fungerar som yta för remdrivningen. Den yttre passar på den inre i en bearbetad passning. Detta är allt mycket väl gjort på Thorens med en rejäl lagring (glidlagring som kan behöva rengöras och smörjas emellanåt med symaskinsolja) som oftast roterar mycket jämnt utan att glappa. Givetvis skall man se till - förutom att lagringen är "mjuk" - att ytan för remmen är ren och fri från smuts, grader etc. (samt givetvis att remmen är bra; byt denna regelbundet var 5:e år eller så till en Thorens original) samt att ytan för passningen mot yttertallriken är ren och gradfri. Om centrumet är gjort av "plast" eller gjutet är inte så noga, båda har sina fördelar (även om jag gillar gjutna centrum bäst då lagringen "alltid" är "tyst" på Thorens).
Yttertallriken är av bra tyngd och hyggligt balanserad. Det man kan göra är att dämpa den något mot ringningar genom att "klistra dit" korkmatta eller liknande på undersidan. Detta givetvis under förutsättning att ingen misshandlat tallriken så att den inte "kastar" mer än några millimeter i ytterkanten. Även här kollar vi passningen mot inertallriken.Vill man inte experimentera så finns det akryl tallrikar / skivdämpare m.m. att köpa som uppgradering från Thorens.
På tallriken ligger en matta, och om detta kan man säga mycket. Gummi - vilket är original - dämpar vibrationer bra och leder statisk elektricitet, men kan ge en något "bumlig" bas och lite avrullad diskant. En matta av "matta" (filt) är lite mer analytisk i ljudet, men kan ge ljud från drivningen. Kork är bra enligt vissa (statmat). Det kan ju även divideras om huruvida mattan skall ligga an mot skivan i sin helhet, eller bara på några punkter (och även Thorens har väl haft den diskussionen då äldre låg an på punkten medans nyare är hela, och de med Rega-arm ofta har filt). Vad man kan säga är väl att det är fritt att experimentera, så länge man inte glömmer att justera om arm / pickup efter byte mellan olika "höga" mattor.
[Tillbaka]

Strömförsörjning/Motor:
Thorens har två modeller. En motor som är på 220/110V(äldre) och en på 16V(nyare) . Båda är kopplade till nätfrekvensen för att ge rätt varvtal (psuedo 3-fas). [60Hz modeller av Thorens har en större remskiva på motorn...] 220/110V modellen går att montera en 16V motor i, med lite "plåtjobb". När det gäller 16V modellen så finns det en ny motor att köpa som är avsevärt bättre (enl. ryktet) än den äldre: Och olika strömförsörjningar, allt från "väggtrafo" till väl frekvensfiltrerade historier. Generellt kan väl sägas att detta är en punkt som kan ge mycket på en i övrigt korrekt justerad Thorens i bra skick, men som är bortkastat om skivspelaren inte är tip-top i övrigt. Viktigt är dock att motorn är väl fastskruvad så att den inte vibrerar onödigtvis, samt att plåtlocket på plinten är dämpat med "tjärpapp" runt motorinfärstningen (skall det vara på alla original, men lite extra gör ingen skada).
Givetvis skall remskivan vara ren och gradfri. Remskivan finns dock i en mängd olika modeller (skiljer på material och ev. "slirkoppling" m.m.) som dock är bra alla. Det är också av vikt att kolla att 33 / 45 rpm omställningen är justerad så att den byter hastighet korrekt, men absolut inte ligger an mot remmen. Thorens är dock "aldrig" dålig på denna punkten, "alla" problem med att byta hastighet beror på dålig / smutsig rem eller remskiva.
[Tillbaka]

Chassi:
Chassit på Thorens är en rejäl galvad historia i plåt. I denna sitter lagringen inpressad (rejäl lagring var ordet) och fästet för tonarmen skruvad (inte fullt så rejält). Dessutom är det upphängt i tre punkter i fjädrar: Två av dessa fjädrar kan justeras med de två skruvskallar som sticker upp under skivtallriken, och två muttrar som man (oftast) kommer åt genom två hål i bottenplattan. Det finns dock sällan stor anledning till att justera fjädrarna (ingen hyperkänslig Linn det här) om man inte modifierat något annat. En viktig detalj är dock att man "låser" chassit med de två därför avsedda skruvarna om skivspelaren skall transporteras. När det gäller fjädringen finns det också "skumplast" inuti fjädrarna som dämpning av rörelsen, och dessa kan ev. behöva bytas om skivspelaren är extremt "nervös" i fjädringen.
Något som Thorens chassi mår väl av är att dämpa det något med ex.v. korkmatta, tunn "tjärpapp" eller annat väl dämpande och lätt matta. Undvik dock en för tung matta då detta kräver en justering av fjädrarna, och en lägre fjädringsmjukhet (högre egenfrekvens och sämre dämpning), och då är inget vunnet. Har sett att vissa monterar fjädrar från Linn, men tvivlar på att det är någon vits med det förutom att det är ett prestigeladdat namn. Vill man experimentera med olika fjädrar så skall det finnas +/-5% och +/-10% att köpa från Thorens.
[Tillbaka]

Sockel:
Sockeln på Thorens är en enkel affär i plåt (ovansida), spånplatta (sidor) och träklossar (hörnen). Det finns många som är mer än nöjda med en ny plint där spånplattan bytts ut mot trä, gärna dämpat.
Något som alla bör kontrollera är dock botten. Det finns två modeller, en tunn i masonit (och den rimmar, d.v.s. är skit) och en i plywood. Om du inte har plywood så rekommenderar jag dig att tillverka en in 18-30mm plywood snarast. Det finns förvisso dom som hävdar att ett avfjädrat chassi skall sitta i en låda utan botten, så att inte luften kan fortplanta vibrationer (eller något sådant). Men jag hävdar - intill döden - att ett avfjädrat chassi skall sitta fast i något vibrationsdött och massivt (tungt). Vill man lyxa till det ytterligare finns det olika "uppgraderingar" att köpa från Thorens som är "lysande".
[Tillbaka]

Länkar:
Länkar till lite bra ställen på "webben" angående det som skrivits ovan.

Thorens

Själv roten till det onda :-)
Är inte komplett men tillräckligt bra med det.nr. och mail.

PhonoPhono

Duktiga, trevliga, kunniga servicevilliga Tyskar som kan utmärkt engelska och gärna skickar till Sverige. Kan pickup:er och Thorens /SME och säljer massor av "uppgraderingsgodis".

Radiolagret

Thorensrävar i GBG som gärna lurar på dig något bra.
De flesta handlare kan dock Thorens om de är något...

SME

Justa armar med utmärkt support (även på äldre).

Origin Live

Bra modifierade Rega-armar

Ågrens HiFi

Handlare i GBG som har god sortering på grejjor till skivspelare.
Men det har väl de flesta handlare som är något...

[Tillbaka]